ANTONIO SALA I LA SEUA OBRA DE TEATRE “APUESTA EN LA HOSTERÍA DEL LAUREL”: UNA VISITA MOLT ENRIQUIDORA.

 El passat dilluns 27 de febrer ens visità Antonio Sala Buades, professor de matemàtiques polifacètic, natural de Torrevella, que ha tingut la ocurrent idea d´escriure una precola de l´obra clàssica de teatre “Don Juan Tenorio”, de José Zorrilla, anomenada “Apuesta en la hostería del Laurel”. L´ obra, presentada al nostre IES Manuel Sanchis Guarner, està escrita en vers per Antonio, qui ens parlà del seu llibre al llarg del matí, oferint-nos una lliçó de literatura que sempre recordarem.

Una de les coses que més ens va sorprendre va ser la quantitat d´aficions que té aquest professor. Actualment treballa impartint classes de matemàtiques a l’IES Mare Nostrum, a Torrevella, però també es dedica a la investigació històrica del seu poble i a la crònica futbolística. Així mateix, és vicepresident de l´Associació Cultural Ars Creatio, que representa obres de teatre clàssic (entre d´altres activitats) i de producció
 
I per concloure el seu currículum direm que, dintre d´aquesta associació, ocupa el càrrec de director de la revista cultural Ars Creatio. http://www.arscreatio.com/.

Igualment remarquem que abans de la visita d´ Antonio, a les classes de Maria Benavent treballàrem la seua obra, que curiosament va ser representada abans de la seua publicació (podeu veure-la íntegra si cliqueu en aquest enllaç)

La nostra professora aprofità per explicar-nos un poc de què tractava, i ens va sorprendre veure-la d´actriu a la pantalla. Pensem que de vegades trencar la monotonia a les aules és la millor recepta contra la desmotivació, i valorem que el professorat organitze activitats complementàries, que suposen un plus d´esforç, per a formar-nos de manera més integral. I ara sí, sense més preàmbuls, vos deixem amb l´entrevista que li vam preparar al nostre convidat; n´estem segurs que hi descobrireu una persona ben particular. 
 

Entrevistador/a: Hola, Antonio, benvingut al nostre centre. T´agraïm que t´hages desplaçat des de Torrevella fins a Castelló de Rugat per a compartir amb nosaltres aquest matí, que per a tu era festiu, per tal de presentar-nos el teu llibre Apuesta en la hostería del Laurel. Com que hem sabut que es tracta d´ una precola de Don Juan Tenorio i que està escrit en vers, et volem preguntar si vas analitzar prèviament els versos i l’estil de Zorrilla.

Antonio Sala: Hola, bon dia. Gràcies a vosaltres per rebre´m de manera tan amable i per haver estat tan atents i interessats a les meues paraules. Sí, l’objectiu era respectar l’estructura de Zorrilla. Aquest escrivia en rodonetes, quintetes, ovillejos, romanços i dècimes espineles.

Entrevistador/a: Quina ha sigut la teua màxima satisfacció després d’escriure el llibre?

Antonio Sala: La màxima satisfacció és haver-lo representat i que els actors s’ hagen emocionat amb la seua representació. Veure l’obra a l’escenari i que els teus companys la representen amb tanta il.lusió, no té preu. Ells no són professionals però s’han llençat a a fer-ho el millor que han sabut, i açò és el que compta.

Entrevistador/a: Com se’t va ocórrer escriure i representar teatre?

Antonio Sala: No va ser premeditat. La idea va aparèixer després de la representació de Don Juan Tenorio per part de l´equip d´actors i actrius d´Ars Creatio, representació dirigida per Eliseo Pérez, i protagonitzada per José Manuel Pedrero, en el paper de Don Juan, i Mª Luisa Molina, com a Doña Inés. Ho havíem passat molt bé representant aquesta obra i no volíem que es perdera la tradició, però vam creure que representar-la any rere any cansaria al públic, aleshores se’m va proposar escriure alguna cosa relacionada amb Don Juan Tenorio, i així vaig començar a escriure la seua precola, Apuesta en la Hostería del Laurel.

Entrevistador/a: Havies escrit abans teatre, poesia, narrativa...?

Antonio Sala: Sí, vaig publicar alguns poemes a la revista cultural digital Ars Creatio abans de dirigir-la. També n´ he escrit d´altres més personals que no he publicat. Sobretot m’agrada escriure sàtira. En l’àmbit del teatre també vaig escriure una seqüela de Sangre Gorda, un romanç (per cert, amb la inestimable col.laboració de la vostra professora Maria Benavent). En narrativa he escrit algun relat, també publicat a la revista. De tota manera, i encara que li dedique un temps a escriure en aquestos estils, la major part del meu temps lliure l´invertisc a escriure cròniques futbolístiques dels partits del Club Deportivo Torrevieja, perquè sóc un gran aficionat i he adquirit, fa temps, aquest compromís.

Entrevistador/a: Com ens has dit abans, la teua obra està escrita amb el mateix estil que Zorilla, i algú ens ha dit que és molt bona. Creus que aquesta podrà assolir algun dia el nivell de la de Zorilla?

Antonio Sala: Segur que qui vos ho ha dit m´estima prou. Jo ja estic content amb la representació dels meus companys i companyes. Si em digueren de representar-la en qualsevol altre lloc, o inclús en la pròpia “Hostería del Laurel”, a Sevilla, em sentiria molt content, i per suposat que els diria que sí.

Entrevistador/a: Ens podries detallar per què el llibre està escrit en vers?

Antonio Sala: Perquè així es manté l’estructura del primer llibre, el de Zorrilla, encara que m’he botat algunes parts i he intentat donar-li més protagonisme als personatges secundaris, centrant-me un poc més en ells per tal de destacar-los.

Entrevistador/a: Com vas escriure l’obra, qui te la va encarregar i qui et va ajudar a representar-la?

Antonio Sala: L’obra no va ser encarregada, jo la vaig escriure voluntàriament per tal de retre homenatge a l’obra original de Zorrilla, Don Juan Tenorio. Aquesta fou primerament escrita, després representada una primera vegada. Seguidament, i gràcies a l´impuls de l´antic regidor de cultura Alejandro Blanco i de l´Institut Municipal de Cultura de Torrevella, Joaquín Chapaprieta, es publicà. Per cert, els exemplars d’aquest llibre no estan a la venda, es van publicar 1000 exemplars per als veïns de Torrevella i per a les presentacions especials, com el cas de l´alumnat de Castelló de Rugat, que ha col.laborat fent preguntes, fotografies o entrevistes com aquesta.

Entrevistador/a: Moltes gràcies, Antonio, pel teu temps i per la teua amabilitat. Et felicitem pel teu llibre i desitgem que siga presentat i representat moltes vegades i en molts llocs.

Antonio Sala: Em reitere, ha estat un plaer compartir amb vosaltres aquest matí. Gràcies per tot.

Antonio Sala signant al llibre d´actes de l´institut, ambi l´equip directiu


Aquesta activitat, organitzada per la professora Maria Benavent, estava dirigida a l´alumnat de 4t. ESO, 1er i 2n de FPB i 1er de Batxillerat. Remarquem que l´autor es va mostrar molt agraït per l´amabilitat i el respecte amb què, segons ell, tothom el va rebre, alumnat, professorat, personal del centre i l´equip directiu, format per Emi Albiñana, Guillem Centelles i Francesc Sarrió. Aquest obsequià el nostre convidat amb un bolígraf i amb un exemplar del llibre de les Rondalles de la Vall i del Vell, editat per l´obra social de Caixa Ontinyent, projecte guardonat dirigit pel nostre benvolgut professor Pep Estornell.

I ací donem per finalitzat el nostre reportatge. Ens va agradar molt la presentació del llibre i volem agrair novament a Antonio Sala que vinguera a l’IES Manuel Sanchis Guarner i que ens concedira aquesta entrevista. Valorem que ocupara el seu temps lliure apostant per la cultura, apostant per nosaltres, apostant pel futur.

Alumnat de 4t. ESO
Equip de redacció: Clara Espí, Iris Pascual, Elena Montaner, Anna Senabre i Ivan Cruañes


Notícia relacionada:





Comentaris

Entrades populars d'aquest blog

Aprendre anglés amb cançons subtitulades

Relativitat vs. quàntica